Despre   Contact   Heatmaps   Blog
  
 

Despre acest proiect

   Acest proiect a pornit dintr-o întâmplare. Într-o zi, dupa serviciu, am intrat într-un anticariat din zona Centrului Vechi și am descoperit această carte scrisă de Ion Donat: Domeniul domnesc in Țara Românească (sec. XIV-XVI). Începand s-o citesc mi-am dat seama ca deși la prima vedere părea "doar o altă carte de istorie", in realitate ascundea foarte multe date legate de începuturile documentate ale locuirii in Țara Romanească (sau Ungro-Vlahia, cum era denumită in acele vremuri).

   Am început să mă documentez cât de cât și mi-am dat seama că, in ciuda avântului naționalist care a stat la baza înmulțirii numărului de studii istorice din anii '70 și '80, toate parcă menite a arăta cât de uniți și de stăpâni pe aceste locuri erau românii acelor vremuri, sunt totuși puține lucrări care s-au bazat și pe altceva decât pe indicațiile venite de "la centru". Cartea de care vă ziceam mai sus, scrisă de Ion Donat, este una dintre excepțiile de care pomeneam, un studiu în care afirmațiile se bazează pe date reale, scrise, pe cuantificări, studiu care chiar dacă nu aduce revelații de tipul "românii vroiau sa se unească încă de pe vremea lui Mihai Voevod Viteazul", ne zice totuși lucruri mai pline de substanță: câte sate deținea Mihai Viteazul înainte să urce la domnie și cate a cumpărat dupa aceea, sau faptul că pentru multe secole zona de la Gurile Ialomiței era mult mai populată decât acum.

   Cum deja foarte ușor v-ați dat seama nu sunt istoric de meserie (nu sunt nici chiar un istoric amator foarte dedicat :) ), sunt în schimb programator. Realizasem deja până acum mai multe site-uri care se bazau pe platforma Google Maps, desigur nici unul dintre ele neavând vreo legatură cu istoria recentă sau mai puțin recentă a românilor. Și atunci mi-am zis că ăsta ar fi un prilej destul de bun să combin abilitățile mele tehnice (atâtea câte or fi) cu pasiunea mea pentru istoria românilor.

   O să revin in curând sper cu alte linkuri și probabil voi scrie mai multe despre acest proiect pe blog. Inutil cred de menționat că toata munca de aici este "in progress", in sensul că pentru moment am reușit să introduc pe site cam 550 de sate (luate în ordinea cronologică a atestarii lor), dintr-un total care din câte îmi dau seama se va ridica probabil la 1.500 - 2.000.

Ca surse de documentare am folosit următoarele volume:

  • Documente privind istoria României - Veacul XIII, XIV și XV . B. Țara Româneasca - 1953
  • Documente privind istoria României - Veacul XVI . B. Țara Româneasca Vol. 1 (1501- 1525) - 1951
  • Documente privind istoria României - Veacul XVI . B. Țara Româneasca Vol. 2 (1526- 1550) - 1951
  • Ion Donat: Domeniul domnesc in Țara Românească (sec. XIV-XVI)

   Mihai Turcu, programator